top of page

11 Motive să renunți la zahăr

Actualizată în: 25 ian. 2021

Dulcele „sărut” al zahărului... ne stimulează receptorii plăcerii din creier, însă el nu este altceva decât o toxină. Devino conștientă de ceea ce alegi să pui în corpul tău și gândește-te de fiecare dată dacă merită. Începe să elimini treptat zahărul alb din dieta ta.


Iată și 11 motive, negru pe alb, de ce să o faci:


1️⃣Cauzează creșterea în greutate. Consumul de zahăr adăugat, în special din băuturi îndulcite cu zahăr, îți crește riscul de creștere în greutate și (poate) duce la acumularea de grăsime viscerală. În plus, consumul excesiv de fructoză poate provoca rezistență la leptină — un hormon important care reglează foamea și trimite organismului tău semnale să se oprească din mâncat/băut.Cu alte cuvinte, băuturile zaharoase nu îți reduc foamea, ci din contră — te împing să consumi rapid și ușor un număr mare de calorii lichide.


2️⃣Crește riscul de boli cardio-vasculare. Consumul ridicat de zahăr crește factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi obezitatea, tensiunea arterială ridicată și inflamația. Dietele bogate în surse de zahăr (dulciuri, sucuri, carbohidrați albi/rafinați) sunt strâns legate de decesele cauzate de boli de inimă.


3️⃣Favorizează acneea …pentru că ajută la secreția de androgeni, producția de ulei în exces a pielii și inflamație în tot corpul. Toate acestea îți pot crește (spre SIGUR) riscul de a dezvolta acnee.


4️⃣Crește riscul de a dezvolta Diabet de tip 2. Preponderența la nivel mondial a diabetului a fost mai mult decât dublată în ultimii 30 de ani. Ba mai mult, consumul prelungit de zahăr determină rezistența corpului la insulină, un hormon produs de pancreas care reglează nivelul zahărului din sânge.

Atenție! Inclusiv sursele de carbohidrați rafinați (pâine, paste, orez), este procesat de organism ca fiind zahăr. Deci, când mâncați pâine și tot ce aparține acestei familii, este ca și când ai mânca zahăr sau o prăjitură.


5️⃣Crește riscul de a dezvolta o formă de cancer. Un studiu realizat la peste 430.000 de oameni a descoperit că un consum crescut de zahăr este legat de un risc crescut de cancer esofagian, pleural și al intestinului subțire. Prea mult zahăr poate duce la obezitate, rezistență la insulină și inflamație — toate acestea fiind și factori de risc pentru cancer, nu doar diabet.


6️⃣Poate crește riscul de a face depresie. Cercetătorii cred că fluctuațiile de zahăr din sânge, dereglarea neurotransmițătorilor și inflamația pot fi motive pentru impactul negativ al zahărului asupra sănătății mintale. Un studiu realizat pe 69.000 de femei a arătat clar că cele care aveau un consum ridicat de zahăr au fost mult mai predispuse la depresie.


7️⃣Accelerează procesul de îmbătrânire. Alegerile alimentare precare favorizează apariția ridurilor și accelerează procesul de îmbătrânire a pielii. Când colagenul și elastina se deteriorează, pielea își pierde fermitatea și începe să atârne.Într-un studiu, femeile care au consumat mai multe glucide, inclusiv zaharuri adăugate, au avut un aspect al pielii mai ridat decât cele cu o dietă bogată în proteine și un nivel mai scăzut de carbohidrați.


8️⃣Favorizează îmbătrânirea celulară a întregului corp. S-a demonstrat de nenumărate ori că aportul de cantități mari de zahăr accelerează scurtarea telomerilor, ceea ce crește îmbătrânirea celulară. [Telomerii sunt terminațiile cromozomilor și au rolul de a proteja materialul genetic al celulei. Cercetătorii au descoperit că dimensiunea acestor telomeri este direct proporțională cu tinerețea biologică și starea noastră de sănătate.]

Ia aminte! Fiecare porție zilnică de 591 ml de suc îndulcit cu zahăr echivalează cu 4,6 ani suplimentari de îmbătrânire, independent de alte variabile ce țin de ADN, mediul și condițiile de trai, restul alimentației sau activitatea fizică.


9️⃣De fapt, te stoarce de energie. Produsele încărcate cu zahăr și lipsite de proteine, fibre sau grăsimi duc la un scurt impuls energetic urmat de o scădere imediată și accentuată a zahărului din sânge — acea stare de moleșeală care ne trimite la somn.Modificările constante ale glicemiei în corp de fapt duc la fluctuații majore ale nivelului de energie care îți „înnebunesc de cap” metabolismul.


🔟Poate provoca apariția ficatului gras nonalcoolic. Spre deosebire de glucoză și alte tipuri de zahăr care sunt preluate de multe celule din întregul corp, fructoza este procesată aproape exclusiv de ficat. În ficat, fructoza este transformată în energie sau stocată sub formă de glicogen. Cu toate acestea, ficatul este limitat în a stoca glicogenul; așa că tot ce va percepe ca exces va fi transformat în grăsime, iar tot ce este surplus de grăsime, dacă nu este împins în organism, se adună treptat în ficat.


1️⃣1️⃣Alte riscuri de sănătate pe care le favorizează: apariția guteiafecțiuni ale rinichilor memoria slabă și implicit demența afectează smalțul dinților provocând un mediu acid în gură și favorizând apariția cariilor


.________________________


💪💪💪Suficiente motive să reduci drastic zahărul?? Ce efect advers te sperie cel mai mult?


Much love,Ramona

100 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commentaires


bottom of page