top of page

Hai să ciocnim un pahar pentru grăsimile bune!

Metabolismul meu va încetini dacă voi urma planul alimentar ketogenic, chiar dacă mi-am atins greutatea țintă, din cauza aportului de calorii mai mic decât al unei diete „standard”?”


Sigur îți pui și tu această întrebare și este o întrebare îndreptățită, din cauza informațiilor false care circulă pe Internet în jurul mâncatului ketogenic și a felului în care acesta afectează metabolismul .


Răspunsul este un „NU” categoric! Pentru a menține o greutate sănătoasă pe termen lung, este important să păstrezi un echilibru sănătos între alimente cu un conținut scăzut de carbohidrați și mai multe grăsimi sănătoase.


Există o mulțime de opțiuni pentru a realiza acest lucru, una dintre ele fiind alternarea zilelor în care consumi alimente mai bogate în carbohidrați cu zile în care consumi mai multe grăsimi și mai puțini carbohidrați.

Pentru a explica cum funcționează acest proces, vreau să îți vorbesc puțin despre grăsimea brună. Devine din ce în ce mai evident că grăsimea brună are multe beneficii inovatoare atunci când vine vorba de sănătatea noastră, inclusiv scăderea în greutate, iar acest lucru este subiectul multor investigații științifice peste tot în lume.


Până nu demult, se știa că există doar două tipuri de grăsime în corpul nostru: țesutul adipos sau grăsimea viscerală din jurul organelor noastre – grăsimea rea, toxică, care provoacă probleme de sănătate – și apoi grăsimea subcutanată care ne acoperă pielea. Ceea ce știm acum este că există două tipuri de grăsime în grăsimea subcutanată:

  • Un anumit tip de grăsime care se numește grăsime albă, care este costituită din lipidele sau celulele adipoase stocate ca energie pentru o utilizare ulterioară, cum ar fi cea acumulată atunci când ții o dietă bogată în carbohidrați. Ai urmărit vreodată una dintre acele emisiuni medicale oribile în care se efectuează liposucție? Grăsimea albă sau galbenă care este extrasă este aceasta grăsime albă depozitată despre care vorbesc!


  • Celălalt tip de grăsime găsit în stratul subcutanat este grăsimea brună. Grăsimea brună are efectul miraculos de a arde rapid energia; de fapt, va arde de două ori mai mult decât aportul de carbohidrați. Acesta este motivul pentru care, odată ce orgnismul tău s-a adaptat consumului crescut de grăsimi, oscilațiile carbohidraților în alimentație nu mai au nici un impact asupra creșterii în greutate. Iar asta se datorează grăsimii brune.


Grăsimea brună este plină de mitocondrii (centrala de putere a celulelor noastre) și, de asemenea, așa-numitele „proteine ​​de decuplare”.


Ce fac acestea de fapt? Iau energie din alimentele pe care le consumăm și trec printr-un proces de decuplare cu mitocondriile, care apoi creează căldură în organism. Deci, de fiecare dată când mâncăm, temperatura corpului nostru crește și, în loc să transformăm energia în celule de grăsime albe pentru o utilizare ulterioară, aceasta arde energia imediat. Deci, în esență, grăsimea brună este grăsimea care arde grăsimea; este așa, ca o mică mașinărie/ fabrică de energie!


Dacă urmezi o dietă ketogenică și simți că te încălzești în timp ce mănânci, asta explică de ce! Cel mai probabil ești în modul de ardere a grăsimilor brune! A trebuit să arunc un strat de îmbrăcăminte de fiecare dată de când am început să mănânc o dietă ketogenică acum 20 de ani! Amintește-ți că este normal ori de câte ori ți se întâmplă asta!


Dar stai, grăsimea albă și grăsimea brună nu sunt singurele tipuri de grăsime de la noi din organism! Există, de fapt, o altă formă de grăsime în stratul subcutanat numită grăsime bej, ajută la transformarea grăsimii albe în grăsime maro. Poți contribui la acest proces prin creșterea acizilor grași omega 3 (cum ar fi cei incluși în planul alimentar ketogenic), ca somonul, uleiul de pește și uleiul de cocos, stimulând astfel decuplarea proteinelor și activând căldura de ardere a grăsimilor în organism.


Urmărind o parte din știința care studiaza grăsimea brună, am putut crea o teorie care este susținută în mare măsură de dovezi anecdotice în cadrul comunității noastre „Cu 2 marimi in minus”: în timpul platourilor (stagnare), reducerile circumferinței taliei tale, s-ar putea datora unei treceri de la grasimea albă la cea bej și apoi la maro! Prin urmare, talia ta se micșorează, în timp ce numărul poate rămâne același pe cântar. Așa că, draga mea, continuă să te măsori!

Ține minte: cu cât greutatea corporală scade, cu atât acumulăm mai multe celule de grăsime maro, ceea ce ne mărește apoi capacitatea de ardere a grăsimilor și metabolismul. Copiii sunt cel mai bun exemplu în acest sens. Ei au în mod natural cantități mari de grăsime maro în corpul lor și, prin urmare, pot mânca mult mai mult pe măsură ce ard grăsimile imediat.


Umând acest stil de viață ketogenic de foarte mulți ani, am observat că acest proces de decuplare funcționează foarte bine pentru mine. În ultimul concediu, am mâncat și am băut tot ce îmi plăcea, inclusiv coktail-uri! Am râs în sinea mea atunci, crezând că mă voi întoarce acasă cu 5 kilograme în plus, dar am constatat că aveam exact aceeași greutate ca înainte să plec. Dieta Ketogenica este cu adevărat secretul pentru creșterea grăsimii brune și pentru a menține acea mică mașină de ardere a grăsimilor în funcțiune! Același lucru s-a întâmplat acum câțiva ani când am petrecut o săptămână in Italia savurând pizza, paste și Aperol Spritz. Se pare că sunt imuna la creșterea în greutate în aceste zile!


Lăsând deoparte nutriția, există câțiva alți factori cheie interesanți de care trebuie să ții cont când vine vorba de grăsimea brună. Unul este că oamenii care sunt expuși la un climat mai rece încep în mod natural să producă celule adipoase brune. Aceasta exclude persoanele obeze care au deja o izolare bună și, prin urmare, nu au nevoie de grăsime brună pentru a-și încălzi corpul.


În plus, există două moduri care pot crește semnificativ producția noastră de grăsime brună. Primul este să scădem temperatura în casa noastră. Un studiu a analizat persoane care au redus temperatura locuinței de la 24 la 19 grade Celsius și a constatat că a dus la scăderea în greutate a celor care trăiesc în acest mediu.

Deci, asta înseamnă că poți să slăbi literalmente trăind într-un mediu mai rece!


A doua modalitate de a crește producția de grăsime brună este să îți transformi dușul din cald în rece. Există multe beneficii pentru sănătate ale acestui lucru, cum ar fi fluxul limfatic și de oxigen îmbunătățit în organism, claritate mentală crescută și dispoziție mai bună, dar expunerea organismului nostru la 2 până la 3 minute de apă rece pe zi poate produce, de asemenea, producția de grăsime brună. Băile cu gheață și scufundările cu apă rece sunt de asemenea grozave; de fapt, 5 până la 10 minute este optim. Corpul nostru rămâne rece până la 5 minute; apoi începe să se regleze. Gândește-te aici la Wim Hoff, deoarece combinarea respirației conștiente în regimul nostru reglează sistemul nervos. Tremuratul este BUN pentru producerea de grăsime brună!


Dacă nu dorești să îngheți pentru a-ți crește producția de grăsime maro, metodele mai blânde de reducere a temperaturii vor fi suficiente. Una este să reduci încălzirea în casă în lunile mai reci. Păstrează răcoarea în camera și pe perioada nopții. De asemenea, profită de zilele răcoroase de iarnă și ieși la plimbare.
Un alt truc pentru a pune în acțiune aceste grăsimi brune este să incluzi echivalentul unui jalapeño sau o 1/3 linguriță de ardei iute sau fulgi de ardei iute în mesele tale zilnice. Aceasta va crea termogeneza (producția de căldură) în organism, va stimula procesul de decuplare și va servi ca instrument de conversie pentru grăsimea albă în grăsime maro. Curcumina și turmericul ajută, de asemenea, să transforme grăsimea albă în grăsime maro, în timp ce alimentele bogate în arginină, cum ar fi semințele și nucile, merită incluse, de asemenea, deoarece conțin proteine ​​de decuplare și pot crește producția de grăsime brună.


Dacă îi oferi corpului tău nutriția de care are nevoie, combinată cu micile trucuri pe care ți le-am menționat mai sus, atunci ești pe drumul cel bun pentru a-ți menține metabolismul în stare bună de funcționare și a-ți menține greutatea pe termen lung.


Hai să ciocnim un pahar pentru grăsimile bune!


119 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page