top of page

Să vorbim despre sare

Corpul nostru are nevoie de o mulțime de nutrimente ca să funcționeze corespunzător. Dacă există dezechilibre în corpul tău, acestea se vor vedea imediat în exterior și vei simți o schimbare în starea ta fizică, mentală și emoțională. Am putea discuta pe tema aceasta la infinit, dar e mai bine să adresăm câte o problemă pe rând, așa că astăzi vom discuta despre SARE.

Sarea este una dintre mineralele care poate fi eliminată din corp în timpul primei faze de cetoză, dar deseori este nevoie de sare suplimentară atunci când avem o dietă cu alimente integrale. Permite-mi să explic cum și de ce este bună pentru tine.


În primul rând, să adresăm elefantul din încăpere. 🐘


Nu ni s-a spus să consumăm sare în cantități reduse? Nu crește sarea tensiunea arterială și poate cauza boli ale inimii sau atacuri cerebrale?


Ca să răspundem la aceste întrebări, trebuie să ne uităm la știința din spatele acestor recomandări. Deci, hai să ne uităm la consumul de sare și bolile cardiace. Această recomandare a fost emisă în urma unui studiu realizat pe populație, în care au analizat aporturile alimentare. Aceste studii au arătat că oamenii cu cel mai mare aport de sodiu erau cei mai predispuși la bolile cardiace. Acest lucru pare ca un simplu caz de cauză și efect, nu? Cu excepția faptului că studiile nu s-au uitat la tipul de alimente pe care acei oameni le consumau. De fapt, analiza ulterioară a datelor a arătat că oamenii cu aport ridicat de sodiu consumau cantități mari de mâncare procesată precum pâine, prăjituri, produse de patiserie, sărățele și biscuiți, precum și produse de origine animală foarte procesate. Alimentele foarte procesate conțin nivele ridicate de sodiu produs industrial, utilizat ca și conservant și pentru a îmbunătăți gustul acestora.


Așadar, putem observa că grupul cu aportul ridicat de sodiu, consumau de asemenea și cantități mari de zahăr și carbohidrați simpli, precum și proteine de calitate redusă și multe alimente cu aditivi alimentari.


Știind ceste informații, îți va fi mai ușor să înțelegi următoarea parte. 😉


Tensiunea arterială ridicată se datorează consumului ridicat de carbohidrați și rezistenței la insulină - nu consumului de sare.


Gerald Reaven, fost profesor emerit de medicină la Școala de Medicină Stanford, a fost primul care a atras atenția supra acestui lucru la finalul anilor 1980. Din păcate Reaven a murit anul acesta în februarie la vârsta de 89 de ani (citește mai multe despre el aici: https://med.stanford.edu/news/all-news/2018/02/gerald-reaven-stanford-scientist-who-coined-syndrome-x-dies-at-89.html). Studiile lui Reaven ne-au arătat că rinichiul rezervă sodiul, în loc să îl elimine atunci când corpul se află într-o stare de rezistență la insulină. Acest lucru face ca presiunea arterială să crească.

Rezistența la insulină este cauzată de consumul excesiv de alimente ce conțin carbohidrați, care determină depunerea excesivă a grăsimii, lucru care rezultă în creșterea nivelului de insulină și amortizarea efectului insulinei. De fapt, creșterea tensiunii arteriale este unul dintre primele semne care ne arată că se va produce rezistența la insulină (Voi scrie mai multe despre rezistența la insulină într-un alt articol!).



Deci, în timp ce este adevărat să spunem că cei cu tensiune arterială ridicată are trebui să îți monitorizeze consumul de sodiu, problema care stă la bază rămâne reducerea rezistenței la insulină. Cea mai validată științific metodă de a face acest lucru este reducerea semnificativă a consumului de carbohidrați și zahăr.


Dacă suferi de tensiune arterială ridicată, consumul alimentelor integrale, dieta ketogenică, va reduce natural tensiunea arterială datorită efectului său de creștere a sensibilității la insulină și datorită cantităților ridicate de alimente bogate în potasiu incluse în aceasta. Deci, va trebui să îți monitorizezi tensiunea arterială și să te consulți cu medicul tău pentru a te asigura că nu utilizezi

medicamente în exces.


OK. Acum că am luat acest lucru din calea noastră (wow! ce elefant mare și alb 🐘❤️🐘), putem discuta despre de ce sarea este bună pentru tine.


1. Sarea crește sensibilitatea la insulină! Nu este uimitor cum corpurile noastre frumoase știu să se echilibreze singure?!


2. Sarea ajută la digerarea proteinelor. Clorura din sodiu (clorura de sodiu) ajută la formarea acidului clorhidric în stomac, care este utilizat pentru a descompune proteinele pentru absorbție.

3. Sarea asistă funcția suprarenală. Sarea ajută la echilibrarea răspunsului la stresul hormonal al corpului.


4. Ionii de sodiu din sare sunt utilizați în corp pentru a conduce toate impulsurile electrice. Acest lucru include funcția nervoasă și mișcarea musculară.


5. Sarea crește termogeneza (producția de căldură) în corp. Creșterea temperaturii corpului ajută la arderea unui număr mai mare de calorii.


🐘🐘🐘 6 semne că ai putea avea un nivel scăzut de sare 🐘🐘🐘


1. Ai amețeli sau ești lipsit(ă) de energie


2. Te simți iritat(ă) și nu răspunzi bine la situațiile stresante


3. Nu ai somn sau suferi de insomnie (adu-ți aminte că sarea ajută la conducerea sistemului nervos și reglează hormonii de stres)


4. Ai o slăbiciune musculară sau crampe musculare


5. Ai dureri de cap sau gândire încețoșată


6. Ai grețuri, probleme digestive sau constipație


Cea mai bună sare pe care o poți utiliza este cea nealbită, din surse naturale, precum sarea din marea Celtică. Aceasta are toți electroliții de localizare de care corpul are nevoie. Oamenii de știință estimează că avem nevoie de aproximativ 5 g de sare pe zi. În orice caz, acest lucru poate varia în funcție de individ. Dacă în acest moment ai tensiune arterială ridicată, s-ar putea să ai nevoie de mai puțină, dacă te miști mult sau lucrezi într-un climat în care transpiri mult, s-ar putea să ai nevoie de mai multă.

Ti-am prezentat mai sus o mulțime de informații pe care să le folosești în beneficiul tău și al sănătății tale. Dacă te regăsești în liniile de mai sus și îți dorești o schimbare, acum este momentul potrivit să te înscrii în programul „Cu 2 mărimi în minus” în care vei învăța cu să îți echilibrezi alimentația în așa fel încât să scapi de kilogramele suplimentare și să își formezi un corp sănătos și care funcționează așa cum trebuie.


Alătură-te și tu comunității #cu2marimiinminus și începe-ți transformarea!



114 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page