top of page

Ce este postul intermitent?

Postul intermitent sau Intermittent fasting este un curent care a cunoscut un succes la nivel global. Este privit drept o dietă eficientă care reduce repede și sigur numărul kilogramelor adunate în plus. Acesta nu ajută doar la slăbit, ci studiile arată că aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Iată care sunt etapele postului intermitent:

Postul intermitent se referă la anumite tipare de mâncare din ciclul perioadei dintre mâncare și post. Chiar dacă există foarte multe forme a postului intermitent, cele mai multe includ abținerea de la mâncare pe o perioadă de 16-24 de ore la rând. Atunci când practici postul, corpul se deplasează prin ciclul mâncat-rapid care se caracterizează prin modificări ale metabolismului și nivelurilor hormonale. Ciclul respectiv nu este doar responsabil cu schimbările metabolice care apar de-a lungul postului intermitent, ci și contribuie cu câteva beneficii asupra sănătății.


1. Etapa hrănire


Etapa de hrânire apare în primele câteva ore după mâncare, când corpul digerează și absoarbe nutrienții din mâncare. În această perioadă, nivelul zahărului din corp se mărește, iar cantitatea de insulină este secretată. Glucoza suplimentară (zahărul), este stocată în ficat și în muschi sub formă de glicogen. În tot acest timp, nivelurile altor hormoni inclusiv leptina și grelina, suferă modificări. Grelina este un tip de hormon care stimulează foamea, iar nivelurile ei scad după ce mănânci. Leptina are un efect de suprimare a apetitului, crește după ce mănânci.


2. Etapa de început a postului


În aproximativ 3-4 ore după ce ai mâncat, corpul trece în etapa de început a postului. Aceasta durează până la aproape 18 ore după masă. În etapa aceasta, nivelul zahărului din sânge și al insulinei începe să scadă, determinând organismul să înceapă să transforme glicogenul în glucoză, pentru a fi utilizat drep energie.


3. Etapa de post


Etapa de post durează de la 18 ore la 2 zile. În acest moment, depozitele de glicogen din ficat s-au epuizat, iar corpul începe să descompună depozitele de proteine și grăsimi pentru energie. Acest lucru determină tranziția corpului în cetoză, o stare metabolică în care corpul utilizează grăsimile ca sursă principală de energie.


4. Etapa de post pe termen lung (starea de foame).


În etapa de post pe termen lung, nivelurile de insulină vor continua să scadă. Această etapă are loc în jur de 48 de ore de la post. Nivelurile cetonice cresc, descompunerea proteinelor este redusă pentru a conserva țesutul muscular. Această etapă nu este recomandată tuturor și mereu se face sub supraveghere!



236 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page