top of page

6 moduri populare de a practica postul intermitent:

Actualizată în: 10 oct. 2022



Postul intermitent provoacă pierderea în greutate, îmbunătățește sănătatea metabolică și poate extinde durata de viață. Acesta se poate practica în mai multe metode, fiecare fiind eficiente, dar depinde care funcționează mai bine la corpul tău.


1. Metoda 16/8.


Aceasta include posturi zilnice de 16 ore pentru bărbați și 14-15 ore pentru femei. În fiecare zi vei restricționa mâncatul la 8-10 ore, în care incluzi 2,3 sau mai multe mese. Poți bea cafea și alte băuturi fără calorii în timpul postului, care să reducă senzația de foame. E important să consumi în primul rând alimente sănătoase. E un fel simplu de a nu mânca nimic după cină și de a omite micul dejun. Dacă termini ultima masă la ora 20 și nu mănânci nimic până la prânz, e post tehnic de 16 ore.



2. Dieta 5:2


Dieta 5:2

Dieta rapidă implică un consumă de 500-600 de calorii timp de două zile pe săptâmână și în restul de 5 zile se consumă calorii în mod normal. Spre exemplu, poți mânca 2 mese de câte 250 de calorii pentru femei și 300 de calorii fiecare pentru bărbați.



3. Mânâcă – oprește-te și mânâncă.


Această metodă este de fapt, un post intermitent cu unul sau două posturi de 24 de ore pe săptămână. De exemplu, dacă termini cina luni la ora 19 și nu mănânci până la ora 19 a doua zi, ai încheiat un post complet de 24 de ore. Poți posti la oricare masă, rezultatul e același


4. Post alternativ de o zi.


Postul zilelor alternative te face să posteși în fiecare zi, fie prin faptul că nu mânânci nimic, fie doar câteva sute de calorii. Este un post extrem și nu este recomandat pentru începători.


5. Dieta Războinicului.


Aceasta încurajează să se mențină doar cantități mici de legume și fructe în timpul zilei, apoi o masă copioasă noaptea. Este una dintre primele diete populare incluse în postul intermitent și se consumă alimente neprelucrate.


6. Săltarea spontană a mesei.


Această etapă nu presupune urmarea unui plan de post intermitent structurat. Cu alte cuvinte, poți sări peste una sau două mese, atunci când nu îți este foame sau când nu ai timp să mânânci. Omiterea meselor este un post spontan intermitent.



10 Beneficii asupra sănătății bazate pe postul intermitent:


1. Modificări de celule, gene și hormoni.


Pe perioada postului, se modifică nivelurile de insulină, hormonul de creștere, se repară celulele și longevitatea genelor.


2. Slăbești și scapi de grăsimea de pe burtă.


Prin postul intermitent, cantitatea de calorii consumate scade, iar funcția hormonală privind pierderea în greutate este facilitată.


3. Postul intermitent reduce rezistența la insulină, reducând din riscul de diabet tip 2.


Acest program de post intermitent scade zahărul din sânge și insulina, fiind foarte protector pentru persoanele care au un risc ridicat de a dezvolta diabetul de tip 2.


4. Reduce stresul oxidativ și inflamația din organism.


Urmarea postului intermitent ajută la lupta importiva inflamațiilor și combate efectul radicalilor liberi ce provoacă stresul oxidativ.


5. Poate fi benefic pentru sănătatea inimii.


S-a dovedit faptul că postul intermitent îmbunătățește factori de risc precum tensiunea arterială, colesterolul total și LDL, trigliceridele și nivelul zahărului din zânge.


6. Ajută la repararea celulară.


Celulele din corp inițiază îndepărtarea toxinelor, care descompun celulele și metabolizează proteinele distruse și disfuncționale care se acumulează în interiorul celulelor. Postul intermitent declanșează autofagia – eliminarea reziduurilor din celule.


7. Previne cancerul.


Postul intermitent are efecte benefice asupra metabolismului care duc la reducerea riscului de cancer și reducerea efectelor secundare ale chimioterapiei.


8. Îmbunătățește sănătatea creierului.


Postul intermitent crește numărul de noi neuroni și protejează creierul, reduce inflamația și stresul oxidativ.


9. Ajută la prevenirea bolii Alzheimer.


Studiile arată că postul intermitent poate contribui la întârzierea apariției bolii Alzheimer.


10. Prelungește durata de viață.


Restricția continuă de calorii duce la anti-îmbătrânire și ulterior la extinderea perioadei de viață a tuturor ce urmează postul intermitent.



 

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page