top of page

Despre Insulina, ce reprezintă acest hormon și în ce fel îți influențează viața.

S-ar putea să ști ce este insulina. Dacă este așa, în acest articol vei mai afla câteva informații valoroase, iar dacă nu, cu siguranță vei înțelege ce reprezintă acest hormon și în ce fel îți influențează viața.


Insulina este deseori descrisă ca hormonul metabolic care ajută corpul să absoarbă glucoza în celule, pentru a putea fi folosită pentru energie. Câteodată este descrisă ca și ”cheia” 🔑 care descuie 🔐 „ușa” celulei, pentru ca glucoza să poată intra.

Aceasta este o explicație mult simplificată a insulinei. Este util să înțelegem elementele de bază ale insulinei, dar nu este chiar corect. Insulina, de fapt, stimulează receptorii de glucoză (receptorii GLUT) pentru a muta stratul exterior al membranei celulei. Receptorii GLUT sunt cei care creează un canal pentru ca glucoza să poată intra în celulă. Receptorul GLUT 4 este receptorul principal în ficat și mușchi. Mișcarea poate de asemenea să stimuleze receptorul GLUT 4 pentru a mișca membrana celulei și de aceea mișcarea poate scădea nivelul glucoză din sânge.


Am ajuns să credem că organismul nostru preferă glucoza ca și combustibil, 🏍 pentru că organismul va utiliza preferențial glucoza în locul grăsimii atunci când glucoza este prezentă. Cu toate acestea, o altă perspectivă este aceea că în înțelepciunea sa interioară, corpul recunoaște efectul distrugător al nivelelor ridicate de glucoză din sânge. În loc să ardă glucoza preferențial pentru că este o sursă mai bună de combustibil, corpul pur și simplu prioritizează eliminarea zahărului din circuitul sangvin pentru a preveni deteriorarea.


Pentru a-ți oferi o perspectivă, câteva complicații ale cantității mari de zahăr în sânge (precum cel văzut în diabetul necontrolat) este orbirea, gangrena, deteriorarea nervilor, anumite tipuri de cancer, tensiune arteriala ridicată, atacul de cord, accidentul vascular cerebral, deteriorarea rinichilor, vindecarea proastă a rănilor și infecția. 😱😱😱


Deteriorarea apare atunci când cantitatea de zahăr din sânge crește brusc, chiar și la persoanele sănătoase.


Corpul ține nivelele de glucoză din sânge sub control strict la cantități de 3,5 – 4,6 mmoli (sau 63-83 mg/L) în fiecare moment. O persoană de 70 de kg are nevoie constantă de 4g de glucoză în sânge pentru a funcționa. Asta înseamnă mai puțin de o linguriță! Când consumăm alimente care sunt bogate în carbohidrați, care se transformă rapid în glucoză, corpul eliberează imediat insulină pentru a stimula eliberarea glucozei din sânge.


Dacă ai mânca conform ghidului dietetic și ai consuma 50g – 100g carbohidrați la o masă, de trei ori pe zi, ai mânca un exces de 30 – 60 de ori mai mare de glucoză decât corpul are nevoie. 🍭🍭🍭🍭🍭



Putem transforma doar o cantitate mică de carbohidrați dietetici în energie (ATP), și o cantitate mică ca zahăr muscular stocat (glicogen), deci restul este stocat ca și grăsime. Oamenii stochează grăsime într-o formă saturată. Grăsimea saturată este stabilă și poate fi stocată în siguranță fără a cauza deteriorarea organismului – până în momentul în care este stocată în exces! Deci, nivelele ridicate de insulină sunt necesare doar atunci când avem de a face cu nivele ridicate de carbohidrați dietetici. 🎂🍕🍟🥨🥖🥞


Insulina face mai mult decât doar să faciliteze eliberarea zahărului din sânge. Ea suprimă de asemenea glucagonul.


Glucagonul este hormonul care stimulează eliberarea zahărului stocat în mușchi și arderea grăsimii în tipul postului sau atunci când organismul are nevoie de creșterea nivelului de zahăr din sânge. Insulina și glucagonul nu se prea balansează una pe cealaltă. Insulina este mai de grabă un „agresor” și astfel glucagonul pleacă de pe „terenul de joacă”. Insulina suprimă eliberarea glucagonului.


Așadar, corpul nu poate arde grăsime atunci când sunt prezente nivele ridicate de insulină. Eliberarea insulinei este stimulată de consumul de carbohidrați.


În concluzie, insulina este un hormon anabolizant de stocare a grăsimii. Rolul principal al insulinei este să elimine glucoza din sânge atunci când corpul este în stare de sațietate. Culturiștii sunt cunoscuți pentru utilizarea ilegală a insulinei pentru a crește înmagazinarea glicogenului pentru a-și crește mușchii!


În ciuda faptului că a fost descoperită la începutului anilor 1900, încă nu s-au definit toate felurile în care insulina se comportă în organism. Ți-am oferit aici o prezentare generală, dar cu toate acestea îți voi explica mai multe în următorul articol. Vei afla care este rolul insulinei în corp, cum și de ce corpul poate deveni rezistent la insulină și ce înseamnă acest lucru. Așa că stai pe aproape!


Dacă vrei să afli cum poți să mănânci corect și sănătos, în așa fel încât să menții insulina la un nivel echilibrat în organism și dacă vrei să elimini kilogramele suplimentare printr-un proces ușor și prietenos, atunci programul „Cu 2 mărimi în minus” este locul potrivit să îți începi călătoria. Eu voi fi alături de tine la fiecare pas și îți voi oferi din cunoștințele mele în domeniu pentru ca tu să ajungi la greutatea ta ideală.





28 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page