top of page

Semne distinctive ale rezistenței la insulină și a sindromului Metabolic

Actualizată în: 7 iul. 2022

Rezistența la insulină, cunoscută de altfel și ca „pre-diabet” este parte din – și cauza condiției știută drept Sindrom Metabolic. Semne ale rezistenței la insulină pot fi observate și cu 15 ani înainte de diagnosticarea cu diabet de tip 2.


Semne distinctive ale rezistenței la insulină și a sindromului Metabolic sunt:

  • Ficat gras

  • Nivel ridicat de trigliceride în sânge

  • Colesterol ridicat

  • Tensiune arterială ridicată

  • Creșterea cantității de grăsime abdominală

  • Nivel ridicat de zahăr în sânge

  • Nivel ridicat de insulină


Așa cum am menționat și în articolul anterior, ne referim deseori la insulină ca la cheia 🔑 care descuie ușa 🔐 celulei pentru a-i permite glucozei să intre și să fie folosită drept energie. Rezistența la insulină este des văzută ca o stare în care „lacătul” (membrana celulei) s-a blocat și astfel cheia (insulina) nu mai poate deschide ușa celulei pentru ca glucoza să poată intra. Acesta este un mod de a explica semnele distinctive ale rezistenței la insulină și eventual a diabetului de tip 2 unde atât cantitatea de zahăr, cât și nivelul de insulină cresc în sânge.


Cu toate acestea, dacă acest lucru este adevărat, iar glucoza nu intră în celulă, atunci celula ar muri de foame. Dacă celula moare de foame, ar trebui să vedem o scădere dramatică în greutate. Acesta lucru este exact ceea ce vedem la diabetul netratat de tip 1 unde personale nu au deloc insulină. Totuși, ceea ce vedem în diabetul de tip 2 este o creștere a depozitelor de grăsime și dificultatea de a pierde în greutate. 🤷‍♀️


Eu prefer explicația Dr. Jason Fung despre rezistența la insulină. Dr. Fung explică că în locul scenariului cu lacătul și cheia, în rezistența la insulină există o problemă de supraîncărcare. Fung compară rezistența la insulină cu o valiză prea plină. În supra consumul cronic de zaharuri simple și carbohidrați corpul încearcă să folosească cantitățile de insulină care cresc constant pentru a forța mai multă glucoză în celulă, la fel cum am încerca să înghesuim mai multe haine într-o valiză. Dar, celula este atât de plină că pur și simplu nu mai poate primi glucoză în interiorul său. Ulterior, celulele încearcă în mod haotic să scoată glucoza din circuitul sangvin transformând-o în grăsime. Dar, ele nu pot lucra destul de repede pentru a se ocupa de încărcătura de glucoză care apare, iar rezultatul este o supraîncărcare.


Gândește-te la acest lucru ca la o linie de producție dintr-o fabrică în care insulina facilitează intrarea glucozei pe linia de producție. Cu un consum mare de carbohidrați, întregul proces este supraîncărcat cu prea multă glucoză. În timp ce muncitorii din fabrică (celulele) încearcă haotic să producă mai multe produse, nu pot ține pasul cu încărcătura ce apare.😵😵😵


Adu-ți aminte că în articolul anterior legat de insulină ți-am spus că celula folosește cantitatea de carbohidrați pentru energie echivalentă cu un minut, iar restul este transformată în grăsime. Așadar, atunci când supraîncărcăm sistemul cu un exces de carbohidrați, vedem un exces al producției de grăsime (ficatul gras, creșterea trigliceridelor și a colesterolului) și de asemenea un exces de insulină și zahăr în sânge, care așteaptă la începutul liniei de producției (în circuitul sangvin). 📈


Gândind logic... care ar fi primul lucru de făcut pentru a rezolva problema?


REDU ÎNCĂRCĂTURA! Încetează să mai adaugi zahăr în sistem.

🍭🍨🍬🍩🍟🍔🍕🥞🍞🥐🥨🥖🧀


Acest lucru înseamnă să elimini carbohidrații din dietă pentru ca organismul să se poată ocupa de ceea ce este deja acolo. Vedem în cercetări, așa cum punctează și Fung, că postul și reducerea constantă a carbohidraților duce la îmbunătățirea ficatului gras, trigliceridelor, tensiunii arteriale și a tuturor elementelor distinctive ale rezistenței la insulină într-o perioadă scurtă de timp.


Aceasta este doar o scurtă introducere a rezistenței la insulină. Există niște mecanisme biologice destul de complicate care au loc, dar sper că acest articol ți-a oferit o mai bună înțelegere în ceea ce privește rezistența la insulină și de ce reducerea consumului de carbohidrați este cel mai important lucru pentru a o rezolva.


Poți arunca o privire la explicația fantastică a Dr. Fung legată de rezistența la insulină și la diabetul de tip 2 aici: https://www.youtube.com Este un videoclip de 30 de minute și este extrem de bine explicat.


Dacă vrei să înveți cum să reduci consumul de carbohidrați și să îți ajuți corpul în procesul de pierdere a kilogramelor suplimentare, atunci te poți înscrie la Antrenamentele 1 la 1, unde vom crea un program personalizat prin care să ajungi la greutatea pe care ți-o propui într-un mod corect și sănătos. Nu trebuie să parcurgi acest drum singur(ă)! Te poți baza pe mine și expertiza mea în domeniu să te ghidăm și să îți oferim suportul de care ai nevoie pentru a ajunge la fizicul pe care ți-l dorești.




36 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page