top of page

Supa de oase și beneficiile ei

Actualizată în: 12 mar. 2023

Mi-am făcut un obicei din a bea o ceașcă de supă concentrată de oase în majoritatea zilelor și te încurajez și pe tine să o incluzi în programul tău ca un elixir pentru stimularea pierderii în greutate, prevenirea bolilor și menținerea sănătății pe termen lung.


Este plină de nutrienți și cred că este una dintre cele mai puternice „super lichide” medicinale de pe planetă! E extraordinară indiferent că este preparată din oase de vită, pui sau pește, pe lângă legume.



  • Printre cele mai cunoscute beneficii ale acestei „poțiuni magice” sunt:


  • Este o sursă bogată de colagen și aminoacizi, precum glicina, arginina și glutamatul, care oferă organismului nostru materiile prime de care are nevoie pentru a reconstrui și repara tendoanele, oasele, ligamentele, mușchii și țesutul conjunctiv.


  • Capacitatea sa de a stimula producția de colagen în mod semnificativ, împreună cu nutrienții din legume adăugate, îmbunătățește sănătatea părului, unghiilor și pielii. De fapt, odată ce începi să-l bei în mod regulat, s-ar putea să descoperi că părul tău este mai strălucitor, pielea arată mai luminoasă și unghiile tale se simt mai puternice în câteva zile!


  • Ajută la regenerarea intestinului și este recomandată dacă ai probleme gastro-intestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil și boala celiacă.


  • Este bogată în aminoacizi, inclusiv o formă slab reactivă de glutamină, care ajută la repararea și întărirea mucoasei intestinale.


  • Supa concentrată de oase protejează, de asemenea, mucoasa stomacului, astfel încât să poată absorbi nutrienții mai eficient și să susțină o digestie mai bună.


  • Gelatina care se găsește în supa concentrată de oase poate ajuta digestia și reduce inflamația în întregul corp, deoarece contribuie la vindecarea mucoasei stomacului și a tractului digestiv.


  • Aminoacizii găsiți în supa concentrată de oase au și proprietăți inflamatorii, ajutând astfel la ameliorarea durerii și la reducerea durerilor musculare, inclusiv după exerciții fizice.


  • Legumele recomandate pentru supă, inclusiv morcovi și țelină, sunt, de asemenea, bogate în glutamina antiinflamatoare și pot ajuta la combaterea inflamației cronice care contribuie la afecțiuni precum diabetul, bolile de inimă și artrita.


  • Supa concentrată de oase conține electroliți, precum magneziu, calciu și potasiu, care sunt esențiali pentru o serie de funcții, inclusiv hidratarea, reglarea funcției nervoase și musculare și echilibrarea acidității sângelui. Pe lângă electroliți, vitaminele și antioxidanții din supă (gândiți-vă că vitaminele A, C, E și K) ne întăresc imunitatea și pot preveni prevenirea răcelilor și gripei, deoarece eliminarea electroliților prin transpirație când suntem bolnavi ajută sistemul imunitar să se recupereze mai repede. În același timp, ajută la eliminarea simptomelor gripei keto care pot apărea la începutul fazei de adaptare a unui program cu conținut scăzut de carbohidrați precum programul #cu2marimiinminus #dietamintii


  • Legumele și conținutul mare de apă din supa concentrată de oase sunt un excelent agent de detoxifiere și de slăbit! Ele nu numai că ajută corpul nostru să absoarbă nutrienții mai eficient, dar fibrele solubile din legume ajută, de asemenea, să scoată toxinele din tractul nostru digestiv și să scape de ele prin intestinul gros.

Consumul regulat ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire celularăl!

Fiind bogată în vitaminele A și C, bogate în antioxidanți, combate îmbătrânirea, netezește ridurile și stimulează producția de colagen, care are grijă de pielea lăsată și de capilarele sparte.


Supa concentrată de oase este o completare minunată când ții post și te ajută să îl menții cu ușurință pe o perioadă mai îndelungată. Pe langa faptul că îți oferă toți nutrienții esențiali de care ai nevoie pentru a funcționa fizic și mental, îndepărtează și foamea sau poftele și în același timp elimină presiunea corpului, care nu mai trebuie să muncească din greu pentru a digera alimentele.


Țin post de cel puțin două ori pe an, de 3 până la 5 zile și îți recomand cu încredere să faci la fel. Este o modalitate atât de minunată de a începe pierderea în greutate, de a promova sănătatea generală și longevitatea, în plus, poate ajuta la prevenirea bolilor grave, inclusiv cancerul. Asta pentru că un post mai lung te duce într-o etapă numită autofagie, în care corpurl reciclează proteinele toxice, reface celulele și ne repară organele acolo unde este necesar.


Acum, nu toate supele concentrate de oase sunt create la fel și să îți faci singură propria supă este de departe cea mai bună opțiune, deoarece multe sortimente cumpărate din magazin conțin aditivi care dăunează sănătății, cum ar fi MSG și alte dăunătoare. Este foarte ușor de făcut, accesibilă și o modalitate excelentă de a „recicla” resturile de bucătărie – gândește-te la oase de vită sau de pui și legume. Poți consuma supa concentrată de oase ca atare – îți recomand o ceașcă sau două pe zi – în plus, este super versatilă, deoarece o poți adăuga și în supe normale sau pentru a adăuga aromă sosurilor.


Există multe rețete de supă concentrată de oase de încercat – sau poți să le creezi cu ușurință pe ale tale! Alege doar ingredientele de bază – fie oase cu măduvă, rămășițe de pui organic gătit sau pește. Adaugă la acestea o varietate de legume colorate, cum ar fi morcovi, ciuperci, conopidă, ardei portocaliu sau roșu și dovlecel sau țelină. Și nu uita să aruncii o porție generoasă de verdeață cu frunze, cum ar fi spanacul și kale (sau să folosești legumele singure dacă ești vegetarian sau vegan).


Acoperă ingredientele cu apă într-un aparat de gătire lentă, o oală mare sau o oală sub presiune, adaugă oțet de mere pentru a crea aromă și pentru a alcaliniza amestecul; apoi adaugă ierburi proaspete, cum ar fi pătrunjelul și condimente antiinflamatoare precum boabele de piper, iarbă de lămâie, usturoi, ghimbir și turmeric. De asemenea, poți adăuga foi de dafin, pastă de miso și tamari pentru un plus de aromă.


Gătește supa timp de cel puțin 6 ore (în funcție de metoda pe care o utilizezii). Supa de oase de casă se va păstra cinci zile la frigider sau până la șase luni la congelator.


Bucură-te de supa concentrată de oase ca parte a dietei de bază și corpul tău îți va mulțumi pentru asta într-un mare fel!

123 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page